Közelednek egymáshoz a Google OS-ei

alt text

Meg kell hagyni, volt történés az elmúlt években a Googlenél operációs rendszerei kapcsán, szépen futnak össze a szálak, érdemesnek gondoltam összefogni a híreket egy csokorba.

Ott indult az egész, hogy három éve rendesen felkapta a média az Andromeda projektet. Nehéz volt kihámozni az értékes infót a tömérdek pletykábó, de röviden az Android és a Chrome OS big boom mergeléséről szólt a történet.

Azóta kiderült, hogy nem volt teljes hülyeség, viszont messze nem eszik ennyire forrón. A Windows 10-el ellentétben itt nem egy nagy közöz kódbázisos összeolvadásról volt szó, egyelőre legalábbis biztos nem. Viszont három kiemelt területeket párhuzamosan iterálnak, és hozzák közelebb a dolgokat:

  • Alkalmazás platform,
  • Kernel,
  • UI.

Lássuk ezeket sorban…

Alkalmazás platform

Szinte pontosan két éve fokozatosan érkeznek az Android appok Chrome OS-re. Felhasználói szemmel ma sem hibátlan megoldás, de alakulgat.

Majd idén tavasszal hozzátették a Chrome OS képességeihez a Linux appokat is, amely igencsak kinyitotta a lehetőségeket. Innentől például az olyan fejlesztő eszközök is mint a VS Code, vagy az Android Studio is elérhetőek lesznek.

Így együtt elég komoly app lefedettséget kínálnak: Web + Android + Linux. Nem lehet nem komolyan venni.

Kernel

Tavaly óta szépen szivárognak az infók a Fuchsia projektről kapcsán is. Konkrétan a Linux kernelt cserénék ki menet közben mindkét OS alatt.

Ha lehet még az előzőeknél is khhmm, ambíciózusabb, még évekig eltarthat, amíg production szintre jut. Ezt érzem a leginkább kérdőjelesnek.

UI

A felelület szempontjából főleg a Chrome OS vett át számos komponenst az Androidtól. Launcher, home screen, app bar, notifications, assistant, hosszú a lista.

Szerintem ez a cikk elég jól összefoglalja képekkel mindennel.

Szumma

Érdekes lesz követni, ahogy évről-évre egyre közelebb érnek ezek a hatalmas technológiák egymáshoz.