🛣️ Hasznos Android Navigation Component anyagok

Néhány kósza bevezető gondolat…

Amennyire laposra sikerült Firebase szempontból az idei Google I/O, annyire pörgős Android fejlesztői szemmel.

Nem győztem kapkodni a fejem az újdonságokat látva, számos más hasznosság mellett a Jetpack csomagot vitán felül nagyon fontos előrelépésnek gondolom. Azon belül az egyelőre még alpha verziós Navigation Components  különösen felkeltette a figyelmem.

Szükség volt valami ilyenre mint egy falat kenyérre, tudja ezt szerintem a legtöbb Android fejlesztő. Ahogy valaki egy kicsit mélyebbre ásott az Android navigáció témakörben, úgy kiderülhetett, hogy …

  • meglehetősen komplexé tud válni (pl. argumentum átadás, fragment tranzakciók, up és back, deep linkek, tesztelés … stb.),
  • valamint jelentős mennyiségű boilerplate kód is kell hozzá,
  • oda kell figyelni, másképp gonosz bugokra lehet futni.

Mennyivel kényelmesebb élete van az iOS fejlesztőknek a Storyboardokkal. Nyilván az sem tökéletes, de nagyságrendekkel egyszerűbb sztori.

alt text

Nos, a jó hír az, hogy Androidon is hasonló irányba látszanak mozdulni a dolgok.

Hasznos anyagok

A hosszúra nyúlt bevezető, nem is húzom tovább az időt, két tök jó írást szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, amivel jobban beleáshatjátok magatokat ebbe az újdonságba.

Először is Dario Mungoi (Shopify és Android GDE) alaposan a mélyére nézett az új komponensnek és tök jól elmagyarázza az építő elvét. Vaskos olvasmány, rögtön három részben.

Android Navigation Components - Part 1 - Google Developers Experts - Medium

Last week I attended the Google I/O 2018 in Mountain View, California.It was a great event and a lot of things were announced. From all these things, the Navigation component was the one that captured most of my attention.

Android Navigation Components - Part 2 - Google Developers Experts - Medium

Two weeks ago at the Google I/O, Google released a lot of great tools to help developers speed up their development process and build better apps. Some of these announcements were the Android Navigation Components. The Navigation Components is a library part of the Android Jetpack set of libraries.

Android Navigation Components - Part 3 - Google Developers Experts - Medium

Two weeks ago, I started writing about the Android Navigation Components. The Android Navigation Components library is part of the Android JetPack set of libraries announced and released during Google I/O 2018. I started these series of posts talking about the importance of (re) understanding your app structure before using the library.


Másodszor pedig Sagar Viradiya mutatja be a használatot egy egyszerű példán keresztül.

Android Jetpack - NavigationUI - ProAndroidDev

With navigation component you can reduce boilerplate code for fragment transactions(and avoid possible bug if you don't do it properly) and starting activity.

Zárásként

Szerintem nagyon izgalmas újdonság készülő, amivel egy kicsit biztosanakká válhatnak az Android fejlesztők.

Nem beszélve arról, hogy a fárasztó boilerplate helyett még inkább az üzleti problémák megoldására tudnak fókuszálni. Mert ugye azokból van is és lesz is bőséggel.

Happy coding! 😀