😮 OMG, mitől nőttek meg ezek az appok?

Néhány hete már morogtam, hogy mekkorára nőttek mostanában az iOS appok, de a napokban három olyan “meglepő” felfedezésem volt, hogy újra elő kell vennem a témát.

alt text

Csak néhány példa:

  • Egyrészt a héten redesignolt Twitter frissítés meghízott meg rendesen. Konkrétan már 117MB, de még így is a legkisebb az adott mezőnyben. Nyilván sok a tracking kód és az A/B tesztelt UI komponens, illetve a képernyő, de a látható funkciókhoz képest ez azért jelentős.
  • Az első nagy durranás jön. A Facebook frissítése mostanra nagyobb lett mint az Excelé. 399MB vs 310MB, ez már szerintem barokkos túlzás. Ebben tuti minden van, ami eszedbe jut… meg az is, ami nem.
  • Facebook és a Messenger update-ek együttesen 665MB-ot nyomnak. Ettől már leoldott az agyam.

Miért ekkorák?

A Facebook app esetében volt egy jó kis elemzés néhány hónapja, érdemes átfutni. Néhány az okok közül:

  • Rengeteg külső/belső keretrendszer és lib. Saját igényekre módosított WebView, talán a JaveScriptCore-al is játszottak valamit… stb.
  • Tömérdek A/B tesztelős komponens.
  • Rengeteg asset és brutál sok lokalizáció.
  • Duplikált resourceok.

Trükkös továbbá, hogy nagyon sok féle nyelv keveredik a kódbázisban. Objective-C, Objective-C++, Swift, JavaScript. Vannak jó nagy natív részek, webview-val megoldott részek, de a React Native részek sem hiányoznak.

Miért nem tetszik ez nekem?

Mert trend lett belőle. Fokozatosan növekszik a legtöbb app mérete, azoké is, amelyeket menet közben, egy konkrét célra és csak ritkán használnék, azon túl nem tartanék szívesen a telón.

Már csak azért sem, mert a 32GB tárhely is tud szűkös lenni. Nem is tudom mit csinálnak, akiknek 16GB vagy ne adj isten csak 8GB adatott. (Na jó, tudom, de csúnya lenne leírni.)

WiFi vagy adatkapcsolat?

Nyilván ezeket az appokat nehéz összevetni a webes társakkal, de még más appokkal is. Más a modell, nem útközben jut eszedbe, hogy használni szeretnék őket.

Feltehetőleg egyszer lehúztad WiFi-n és csak használod (ha nem borított ki eddig valami mással, és törölted). Aztán a frissítést is így húzod le. Ez a része nem eszi az adatkereted, de azért így is fejvakarós.

Az viszont már aljasabb, ha egy játéknál lehúzul 2–3–4 GB-ot, majd svájc felé az autóban a gyerek békésen kivárja, ahogy első indításnál, az még lehúz néhány gigát roamingon.

Sajnos a többségnek se itthon, se a modern nyugaton nem korlátlan a adatkerete, roamingben pláne nem.

Zárásképpen…

Ha a webnél fel van emlegetve a nagy méret, akkor igenis itt is fel kellene. Nem csoda, hogy a ki kell adniuk Lite verziókat, mert ez azért sok helyen ez erősen túlzás lett.

Fel kellene vésni a nagy cégeknek, hogy a nagy méret egyszerűen rossz felhasználói élményt hoz!