Miért nyissuk meg a forrást?

Ha dolgoztál már valahol nagyobb projekten, akkor jó eséllyel eszedbe jutott, hogy az általad írt kódot talán megérné nyílt forráskódúvá tenni. Ebben a cikkben összefoglalom a folyamat előnyeit és a hátrányait, valamint ha még sosem foglalkoztál nyílt forráskódú szoftverrel, adok pár ötletet, hogy miért lehet hasznos, ha így döntesz.

Nyílt forráskódú (továbbiakban OSS) szoftveren dolgozni kifejezetten szórakoztató. Te választhatod meg, hogy min dolgozz, mikor tedd azt és hogyan. Ha másoknak számára is hasznos kódokat írsz, akkor az emberek előbb-utóbb elkezdik használni azt - és ekkor kezdődnek az igazán érdekes dolgok.

Pull request-ek (PR)

A felhasználóidnak az esetek nagy részében nem lesz idejük vagy kedvük hozzájárulni a projektedhez. Azonban van pár programozó, aki kifejezetten szeret javításokat küldeni, amiket átböngészve rájöhetsz, hogy mások hogyan használják a programodat. Ha magának a PR-nek a minősége jó (tehát javítás vagy új feature fejlesztés, ami tesztelve van) akkor jó pár dolgot tudsz tanulni belőle:

 • Látni fogod pontosan, hogy mások hogyan használják a programodat.
 • Azt is látni fogod, hogy hogyan szeretnék használni.
 • Illetve betekintést nyerhetsz a fejlesztő perspektívájába is, ami segíthet új szemszögből látni a projektedet.

Hibajelentések

Azok a felhasználók, akik nem akarnak (vagy tudnak) hozzájárulni kóddal a projektedhez, de szeretnének rávilágítani egy hibára, hibajelentést fognak küldeni neked. A legtöbb platform, ahol OSS kódot lehet host-olni rendelkezik olyan funkcióval, amellyel ezt meg lehet tenni (például GitHub. Habár ezek nem annyira hasznosak, mint egy PR, tekinthetsz rájuk úgy, mint ingyenes funkcionális tesztelésre. Ahogyan a PR-ek, úgy a bug reportok is hasznosak abból a szempontból, hogy rávilágíthatnak olyan részletekre, amelyekre nem is gondoltál a tervezés során.

Feature request-ek

Néha-néha érkezik pár ötlet a külvilágból, feature request-ek formájában. Ezek szintén elég értékesek, mert általában valódi üzleti igényeket oldalnak meg, illetve ha tanácstalan lennél, hogy merre haladj tovább, akkor segíthetnek kijelölni a projekted irányát.

Hozzájárulók és társak

Előfordulhat, hogy valakit annyira érdekel a projekted, hogy többször is hozzájárul, vagy akár teljes értékű csapattaggá is válhat, ha kiderül, hogy jól tudtok együtt dolgozni. Mondanom sem kell, hogy ez talán a legjobb dolog, ami történhet veled - és annak is egy nyilvánvaló jele, hogy jó irányba haladsz a projekteddel.

Hátulütők

Annak ellenére, hogy az OSS fejlesztés sok előnnyel jár, vannak hátulütői is, amikbe előbb-utóbb bele fogsz futni. Ezeknek a többségét ki lehet küszöbölni, de jó, ha előre felkészülsz rájuk, ha nem akarod, hogy a projekted túlságosan időrablóvá váljon.

Alacsony színvonalú hozzájárulások

Csak idő kérdése, hogy mikor kapod meg az első PR-edet a pokolból. Az is lehet, hogy törni fogja a build-et, vagy csak simán nincsenek hozzá tesztek. Láttam olyan PR-t is, amiben a fél projektet refaktorálták, csak hogy egy generikus típus paramétert betehessenek, aminek nem volt valódi előnye sem. Ezeknek az elkerülésére az alábbi módokon tudsz felkészülni:

 • Csapj hozzá egy COC (Code of Conduct)-ot a projektedhez. Egy jó példa itt található. Ez azért fontos, hogy ne tűnj majd hálátlannak, amikor valaki a projektedre áldozza az idejét. Ha van egy doksi, amelyben összeírod, hogy miképpen tudnak mások hozzájárulni a projekthez, akkor ez elkerülhető.
 • Tegyél fel egy CLA (Contributor License Agreement)-t. Ez segít abban, hogy másoknak is egyértelmű legyen, kié a projekt szellemi tulajdona (Intellectual Property). Ha ezt nem teszed meg, akkor belefuthatsz kötekedő emberekbe, akikkel vitázhattok ítéletnapig. Egy jó példa található itt.
 • Használj Continuous Integration rendszert. Ha jól csinálod, akkor a meló java részét delegálhatod egy programnak, amely automatikusan lefordítja a hozzájárulásokat, sőt egyes platformok (pl. GitHub) nagyon könnyen integrálhatók build eszközökkel, mint a Travis, vagy kód elemző szoftverekkel, mint a CodeCov, ami kommentelni is tud PR-ekre. Egy példát itt láthatsz.

Túl sok hűhó a projekted körül

Lehet, hogy kicsiben kezded, de ha elég időt beleraksz, akkor bármelyik projekt a következő Halál Csillaggá válhat. Az sem segít, ha népszerű lesz a programod és elárasztanak a PR-ek és a hibajelentések. Habár ezek alapvetően jók a projekt szempontjából, előfordulhat, hogy azon kapod magad, hogy lett egy második főállásod.

Erre a megoldás az lehet, ha bevonsz másokat is társként a projektbe, illetve ha nekilátsz SCRUM-ot vagy Kanban-t használni a projekt menedzseléséhez.

Licenszelési problémák

Előfordulhat, hogy egy túl megengedő licensz mellett döntöttél a projektedhez (mint pl. a MIT), vagy éppen fordítva: rájöttél, hogy a feltételek túl szigorúak (pl. AGPL). Ahhoz, hogy ezt elkerüld érdemes itt körülnézni.

Mit mondhatsz a főnöködnek?

Ha esetleg úgy gondolnád, hogy van olyan kódod, aminek érdemes megnyitni a forrását, vagy éppen a munkahelyeden vannak olyan projektek, amelyek erre alkalmasak, akkor egy elég nehéz feladat áll előtted: meggyőzni a főnöködet. Összegyűjtöttem pár tippet, ami segíthet ebben:

 • A forrás megnyitása szinte semmilyen költséggel nem jár.
 • Nem kell minden forrást megnyitni, elég csak azokat a részeket, amelyek mások számára is hasznosak lehetnek. Ez abban is segít, hogy elgondolkodjatok azon, hogy érdemes-e modularizálni a kódot.
 • Ingyen hibajelentéseket, PR-eket vagy hibajavításokat fogtok kapni.
 • A fejlesztők szeretnek olyan helyen dolgozni, ahol tudják, hogy a kód, amit írnak nyílt, mert így a hozzájárulásuk jobban láthatók a külvilág számára.
 • Nem csak te, de a cég is kap némi pozitív karmát.
 • Ha megnyitod a forrást, akkor kétszer is meggondolod, hogy hozzáadod-e azt a hekket, amit kitaláltál, mivel a saját megítélésedet is kockáztatod ezzel. Ettől a kód némileg jobb minőségű lesz.

Véleményem szerint a forrás megnyitása sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal, így érdemes próbát tenni vele. Ha esetleg van már tapasztalatod vagy más véleményen vagy, akkor kíváncsian várom a hozzászólásodat a komment szekcióban.